1 Πως να Φτιάξετε Σπιτική Κέτσαπ | Φτιάξτο μόνος σου - Κατασκευές DIY - Do it yourself

Πως να Φτιάξετε Σπιτική Κέτσαπ

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές!

Χρησιμοποιήστε τις ντομάτες σας και εγκλωβίστε την υπέροχη γεύση τους σε γυάλινα μπουκάλια με μια καταπληκτική συνταγή για κέτσαπ, που θα συγκλονίσει εγγυημένα τον ουρανίσκο σας. Αν έχετε και παιδιά, ξέρετε ότι θα τρώνε κάτι απολύτως υγιεινό, ελεγμένο και σπιτικό! Εμείς σήμερα φτιάξαμε τη δική μας και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία. Ας αρχίσουμε λοιπόν!



Υλικά για 1,5 κιλό περίπου
3 κιλά ώριμες ντομάτες
150μλ. ξύδι
10 γαρύφαλα
4 σπόροι κάρδαμο
μισό κουταλάκι άσπρο πιπέρι
μισό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
μισό κουταλάκι τριμμένη κανέλα
μισό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
2 κουταλάκια γλυκιά πάπρικα
2 κουταλάκια αλάτι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
25γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
75γρ. άσπρη ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Τις βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα, με βαρύ πάτο καλύτερα.


Μετά προσθέτουμε και όλα τα άλλα υλικά στην κατσαρόλα, την βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια πρώτη βράση και μετά χαμηλώνουμε αρκετά το μάτι. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει για 2 ώρες.


Στο μεταξύ εμείς αποστειρώνουμε τα μπουκάλια μας για να τα έχουμε έτοιμα.

Μετά από 2 ώρες το μείγμα της κατσαρόλας έχει μειωθεί. Έχει μείνει το 1/3. Τότε σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε το κάρδαμο και τα γαρύφαλλα με μια κουτάλα και με το ραβδομπλέντερ ομογενοποιούμε τη σάλτσα. Αν εσείς διαθέτετε μύλο, μπορείτε να την περάσετε από εκεί.


Νά τη η σάλτσα μας! Έτοιμη! Αν σας φαίνεται αραιή ακόμη και μετά από δύο ώρες βρασίματος, συνεχίστε το βράσιμο. Όσο βράζετε, τόσο πυκνώνει η σάλτσα κέτσαπ. Μην τη συμπυκνώσετε όμως και πάρα πολύ. Η κέτσαπ πρέπει να ρέει και να πέφτει πάνω στο μπιφτεκάκι και την πατατούλα μας λαχταριστή, λαχταριστή!

Τα μπουκαλια μας σίγουρα είναι στεγνά και πρέπει να έχουν αποστειρωθεί. Δείτε εδώ πώς να αποστειρώσετε μπουκάλια.  Με ένα χωνί ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα και ταπώνουμε. Η σάλτσα μας αντέχει 8-10 μήνες. Αφότου την ανοίξουμε, φυλάσσουμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε κι ένα ωραίο καρτελάκι, για να θυμόμαστε ημερομηνία παρασκευής και λήξης και απολαμβάνουμε υπεύθυνα!!! Απ' τα χεράκια μας! Και θα αιωρείται και στην κουζίνα μας αυτή η υπέροχη, ζεστή αύρα της πάπρικας και του κανελογαρύφαλλου για λίγες ώρες...

Δείτε επίσης

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλες τις νέες δημιουργίες και κατασκευές!

Δημοσίευση σχολίου