Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019

Πώς να φτιάξετε μικρασιάτικο Καζάν Ντιπί με 4 υλικά

"Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές!"
Η καμμένη κανέλα είναι αυτό που δίνει τη χαρακτηριστική και πολύ ωραία γεύση σε αυτό το υπέροχο μικρασιάτικο γλυκό. Το Καζάν Ντιπί μπορεί αρκετοί να νομίζουν ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο γλυκό όμως η παρακάτω συνταγή θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.




Για το καζάν ντιπί θα χρειαστείτε
1 λίτρο ‏γάλα (αν μπορείτε, προτιμήστε βουβαλίσιο)
1/2 κούπα ‏ρυζάλευρο (ή νισεστέ)
1/4 κούπας ‏ζάχαρη + επιπλέον 3-4 κ.σ. (για το κάψιμο)
1 κ.γ. ‏ανθόνερο


Εκτέλεση
1. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε το γάλα, το ρυζάλευρο (ή το νισεστέ), τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει και να μη κολλήσει η κρέμα. Σε λίγη ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει. Θέλουμε μια –σχεδόν- σφιχτή, παχύρευστη όμως κρέμα, γιατί μετά θα πήξει και στη διαδικασία του ψυγείου.
2. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το ανθόνερο, ανακατεύετε ελαφρά και βάζετε τη κρέμα στην άκρη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα.

3. Σε μεσαίου μεγέθους (που να χωράει η γέμιση της κατσαρόλας) αντικολλητικό τηγάνι ή ταψάκι, ρίχνετε 3-4 κουταλιές ζάχαρη και τη λιώνετε. Mε κουτάλι, βοηθάτε να πάει η ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, ή του ταψιού, παίρνοντας ένα ελαφρύ χρώμα καραμέλας (προσοχή, όχι πολύ σκούρο χρώμα γιατί θα πικρίσει). Στη συνέχεια, παίρνετε μια κουτάλα με μια μεγάλη δόση κρέμας και τη ρίχνετε στην λιωμένη ζάχαρη. Αφήνετε να πάρει δύο-τρείς βράσεις ώσπου να δούμε ότι η καραμέλα βγαίνει σιγά-σιγά από τα πλάγια.



4. Κατεβάζετε το τηγάνι ή το ταψάκι από τη φωτιά, αδειάζετε όλη την υπόλοιπη κρέμα στην επιφάνεια του, το ξαναβάζετε στο μάτι της κουζίνας και ελέγχετε για το αν έχει «καεί» από κάτω ο πάτος. Για να το δείτε αυτό, σηκώνετε προσεκτικά με σπάτουλα την άκρη της κρέμας και παρακολουθείτε ώσπου να αποκτήσει το γνωστό χρώμα του καζάν ντιπί.

5. Όταν είναι έτοιμο απομακρύνετε από την φωτιά το γλυκό, το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο. Όταν θελήσετε να σερβίρουμε, αναποδογυρίζετε το γλυκό με σπάτουλα ώστε να εμφανιστεί από πάνω η «καμένη» ζάχαρη.

Δημοσίευση σχολίου

Κατηγορία του μήνα

...
Αγαπημένη Κατηγορια του Μήνα "Κήπος"

Whatsapp Button works on Mobile Device only