in , ,

Ζάκυνθος Μαλλιαρή: Τελευταία ημέρα του Ιούλη Οι Ζακυνθινοί πιάνουν την “μαλλιαρή”

Βράδυ της τελευταίας ημέρας του Ιουλίου, η αποψινή, και ενόψει της Σαρακοστής του Δεκαπενταύγουστου που ξεκινά, οι Ζακυνθινοί της πρωτεύουσας του νησιού, “τση χώρας”, συγκεντρώνονται στους παραλιακούς δρόμους που βρίσκονται στις άκρες της πόλης -της Αγίας Τριάδας και του Αγίου- και περιδιαβαίνουν τραγουδώντας και ανταλλάζοντας σκαμπρόζικα αλληλοπειράγματα, περιμένοντας να πάει η ώρα δώδεκα τα μεσάνυχτα.

Με το που αλλάζει η μέρα και μπαίνει η 1η Αυγούστου, τα καμπαναρία που σημαίνουν την έλευση της Σαρακοστής, δίνουν το σύνθημα στους ζακυνθινούς, που βγάζουν τα παπούτσια τους, ανασηκώνουν τα φουστάνια και τα μπατζάκια τους και μπαίνουν στην θάλασσα, στην άκρη εκεί που σκάει το κύμα, για να πιάσουνε τη “μαλλιαρή”. Αναζητούν δηλαδή μια πέτρα στην οποία έχουν φυτρώσει φυτά από εκείνα που φύονται κάτω από το θαλασσινό νερό. Είναι η λεγόμενη «μαλλιαρή» που την ανασύρουν σαν τρόπαιο, την φέρνουν στο σπίτι τους κρατώντας την ψηλά στο χέρι, και την τοποθετούν κάτω από το κρεβάτι. Η “μαλλιαρή”, κατά παράδοση αιώνων, φέρνει καλοτυχία για όλη τη χρονιά, και, επιπλέον, διώχνει τα κουνούπια από το σπίτι. Όσο δε περισσότερο μαλλιαρή είναι η πέτρα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν οι ανύπαντρες να δούνε τον άντρα που θα παντρευτούν στον ύπνο τους. Για αυτό δεν ψάχνουν απλώς για μια μαλλιαρή, αλλά …για την πιο μαλλιαρή.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Οι γιορτές
σε πόλη και χωριά

Απόψε, και ώρα 11 μμ η φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου θα παρουσιάσει πρόγραμμα συναυλίας στο προαυλιο της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου. Στη συνέχεια και ώρα 00.00 (12η νυχτερινη) θα τελεστεί ο Αγιασμός και μετά τα μεσάνυχτα, παρέες με παραδοσιακούς μουσικούς και κανταδόρους θα πλημμυρίσουν τραγούδια και μελωδίες τσι γειτονιές τση χώρας Άγιο Λάζαρο, Φανερωμένη, Άγιο Παύλο, καταλήγοντας στην Πλατεία Σολωμού.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Κύρηκα “Αντώνης Μαρτελάος”, στις 9μμ υποδέχεται τον Αύγουστο με μια σειρά πολιτιστικές εκδηλώσεις. Με καμπάνες και πυροτεχνήματα κερνάνε παραδοσιακή ριγανάδα και κρασί, στο πλάτωμα της Παναγίας εκεί απάνου.

Στα Λαγκαδάκια στήνουν το έθιμο του “Μενουδελίου”, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου. Και φέτος η εκδήλωση αυτή θα διοργανωθεί, στις 9.30μμ μοιράζοντας μενουδέλι με φρέσκια ντομάτα από τα αχνιστά καζάνια στους παρευρισκόμενους, κρασί, χορό και το τραγούδι να είναι σε αφθονία.
via imerazante

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Φτιάχνουμε αρωματικό σπρέι σιδερώματος

Όλες οι βασικές ζύμες σε ένα άρθρο! (Ζύμη σφολιάτα, κουρού, κρούστας, πίτες, πίτσα, κρέπες, πεϊνιρλί, τυροπιτάκια, κρουασάν, ψωμί του τοστ)