in , , , , ,

Πώς διατηρούνται τα τρόφιμα: μικρά μυστικά

Πώς συντηρούνται οι πατάτες; Πώς συντηρείται το ψωμί και η σάλτσα; Μπορούμε να καταναλώσουμε πατάτες με φύτρες; Πώς διατηρούμε τα λαχανικά και τα φρούτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Συχνά αγοράζοντας τρόφιμα από το σούπερμάρκετ ή τη λαϊκή και ξεχνώντας κάποιους βασικούς κανόνες συντήρησης των τροφίμων καταλήγουμε να σπαταλούμε χρόνο και χρήμα, καθώς τα τρόφιμα “χαλάνε” μετά από κάποιο διάστημα. Μπορούμε βέβαια να αγοράζουμε τρόφιμα συχνότερα και σε μικρότερες ποσότητες, όμως έτσι χάνουμε χρόνο. Αντίθετα, αν γνωρίζουμε πώς να συντηρούμε καλύτερα τα τρόφιμά μας, θα έχουμε φρέσκα φαγητά, λαχανικά και φρούτα, που διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να ψωνίζουμε συχνά.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μερικά μυστικά για καλύτερη συντήρηση των τροφίμων μπορούμε να δούμε παρακάτω:
Η θερμοκρασία του ψυγείου θα πρέπει να είναι γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου, ώστε τα τρόφιμα να διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Γενικά ισχύει ότι όλα τα ήδη μαγειρεμένα φαγητά καθώς και το βρασμένο κρέας διατηρούνται σε καταψύκτη για 2-3 μήνες ή σε απλή κατάψυξη για 1 μήνα. Οι πατάτες όμως χάνουν τη γεύση τους, όταν καταψυχθούν, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε να τις καταψύχουμε.
Όλα τα προϊόντα και φαγητά που μπαίνουν στο ψυγείο και στην κατάψυξη καλό είναι να τοποθετούνται σε σακουλάκια, για καλύτερη συντήρηση.
Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν πρέπει να πλένονται πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο, αλλά μόνο όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε.
Αποφύγετε να τοποθετείτε γυάλινα δοχεία και τάπερ στην κατάψυξη, γιατί είναι πιθανό να σπάσουν. Προτιμήστε πλαστικά δοχεία και τάπερ.
Μην τοποθετείτε ωμό κρέας σε επαφή με άλλα τρόφιμα στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηριδίων από το κρέας στα υπόλοιπα προϊόντα.
To λάχανο: διατηρείται στο ψυγείο μέσα σε σακούλα (λίγο ανοιχτή), μέχρι 1 μήνα περίπου. Κόβουμε όσο θέλουμε και το υπόλοιπο το τυλίγουμε με τα εξωτερικά φύλλα και το διατηρούμε στο ψυγείο. Αν χαλάσει εξωτερικά (μυρίσει) κόβουμε και πετάμε την εξωτερική “χαλασμένη” επιφάνεια.
Ο μαϊντανός και ο άνηθος: διατηρούνται ψιλοκομμένα στην κατάψυξη για 3-4 μήνες.
Οι κομμένες σαλάτες: διατηρούνται 1-2 μέρες στο ψυγείο.
Οι ντομάτες: χάνουν λίγη από τη γεύση τους αν τοποθετηθούν στο ψυγείο. Εκτός ψυγείου διατηρούνται περισσότερο αν βρίσκονται σε δροσερό σημείο με το κοτσάνι προς τα κάτω.
Η σάλτσα ντομάτας: αφού ανοιχθεί διατηρείται στο ψυγείο περισσότερο καιρό αν βάλουμε ένα στρώμα λαδιού (μισό εκατοστό), πάνω από τη σάλτσα. Ανανεώνουμε το στρώμα μετά από κάθε χρήση.
Το κρεμμύδι και το σκόρδο: διατηρούνται για πολύ καιρό σε σκιερό δροσερό μέρος, με καλή κυκλοφορία του αέρα (π.χ. στο μπαλκόνι, σε συρταριέρα, με τρύπες). Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν για 1-2 μήνες ή και παραπάνω. Δεν πρέπει  να βρίσκονται μέσα σε σακούλα. Δεν διατηρούνται για μεγάλο διάστημα το καλοκαίρι. 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Το κρεμμύδι που είναι ήδη κομμένο: διατηρείται σε σελοφάν στο ψυγείο, για λίγες μέρες.

Τα φρούτα γενικά διατηρούνται περισσότερο διάστημα στο ψυγείο. Τα μήλα όμως εκλύουν αιθυλένιο, το οποίο κάνει τα πράσινα ή / και φυλλώδη λαχανικά και κάποια φρούτα να χαλάνε γρηγορότερα. Για το λόγο αυτό καλό είναι να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, ή μέσα στο ψυγείο αλλά μακριά από τα συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα.
Το ψωμί: διατηρείται στο ψυγείο για 3 μέρες περίπου και στην κατάψυξη για 1 μήνα, σε σακουλάκι.
Οι πατάτες: διατηρούνται για 1-2 μήνες ή και παραπάνω σε σκιερό δροσερό μέρος που αερίζεται (π.χ. στο μπαλκόνι, σε συρταριέρα με τρύπες). Δεν πρέπει  να βρίσκονται μέσα σε σακούλα. Αποφύγετε τις πράσινες πατάτες καθώς και αυτές με φύτρα, γιατί περιέχουν σολανίνη, μια ουσία με δηλητηριώδεις ιδιότητες, που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και γαστρεντερικές διαταραχές.
Το μαγειρεμένο κρέας: πρέπει να αποψυχθεί από την προηγούμενη μέρα, αν θέλουμε να το ξαναμαγειρέψουμε.
Ο μαγειρεμένος αρακάς και το μαγειρεμένο σπανάκι: μπορούν να αποψυχθούν απευθείας κατά το μαγείρεμα, ρίχνοντάς τα σε σκεύος με νερό ή λάδι που βράζει.
 Το σπανάκι, οι μπάμιες, τα φασολάκια: αν αγορασθούν από τη λαϊκή ή τα βρούμε φρέσκα, θα πρέπει να ζεματιστούν πριν καταψυχθούν (ώστε να σκοτωθούν οι μικροοργανισμοί), με την εξής διαδικασία: Τοποθετούμε τα λαχανικά σε μια λεκάνη και από πάνω χύνουμε βρασμένο νερό. Στη συνέχεια σουρώνουμε, και αφήνουμε να κρυώσουν. Στην περίπτωση του σπανακιού, το ψιλοκόβουμε. Αφού κρυώσουν τα λαχανικά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη, όπου και διατηρούνται για 4-5 μήνες (καταψύκτης).
Το σέλινο: αντίθετα με τα λαχανικά που αναφέρθηκαν προηγουμένως, δεν απαιτεί ζεμάτισμα πριν μπει στην κατάψυξη.
πηγή kerdizo-xrono

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Το καλύτερο κολπάκι για να μην ξηλώνονται τα κουμπιά!

Πώς να διατηρήσετε το πεντικιούρ σας τους καλοκαιρινούς μήνες