in , , , ,

Αλλάξτε τα χρώματα στα πλακάκια του μπάνιου σας, χωρίς να αλλάξετε τα πλακάκια! Ένας πλήρης και χρήσιμος οδηγός!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη βαφή για πλακάκια!

Η βαφή για πλακάκια στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού είναι μια νέα τάση στη διακόσμηση. Σκοπός της είναι να καλύψει την ανάγκη για αλλαγή των πλακιδίων, χωρίς να γίνει αντικατάσταση τους.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Γιατί να προχωρήσεις στη βαφή πλακιδίων;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προτιμήσεις να βάψεις τα πλακάκια του σπιτιού σου, αντί να αντικαταστήσεις τα ήδη υπάρχοντα. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#
  • Η αντικατάσταση πλακιδίων είναι πιο χρονοβόρα και πιο κοστοβόρα από τη βαφή με χρώμα.
  • Προκειμένου να γίνει αντικατάσταση πλακιδίων, είναι απαραίτητο να κληθεί συνεργείο για να αναλάβει την εργασία, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση σου με το κόστος των αμοιβών.
  • Στο σπίτι είναι πιθανό να υπάρξει μεγάλη ακαταστασία, λόγω των εργασιών και μάλιστα για παραπάνω από μια μέρα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες καταδεικνύουν ότι ίσως αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της βαφής πλακιδίων.

Ποια πλακίδια είναι κατάλληλα για βαφή με μπογιά για πλακάκια;

Υπάρχουν υλικά που είναι ιδανικά για βαφή και άλλα, όπου συστήνεται να το αποφεύγουμε, γιατί μπορεί να καταλήξουμε σε αντίθετα αποτελέσματα. Τα πλακάκια που μπορούν εύκολα να χρωματιστούν, χωρίς φόβο για καταστροφή της μπογιάς, είναι τα κεραμικά και τα πορσελάνινα πλακάκια.

Τα κεραμικά και τα πορσελάνινα πλακάκια μπορούν να τοποθετηθούν στο δάπεδο, αλλά και στους τοίχους. Το ζήτημα είναι, πως τα πλακάκια δαπέδου αντιμετωπίζουν περισσότερη πίεση και κινδυνεύουν πιο άμεσα από φθορά.

Συνεπώς, προτείνεται να βάφονται κυρίως τα πλακάκια τοίχου, τα οποία είναι βέβαιο πως θα διατηρήσουν τη μπογιά, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε αλλοίωση του χρώματος.

Συμβουλή:

Αν η βαφή προορίζεται για πλακάκια δαπέδου, καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί στο δάπεδο του μπάνιου, ή της κουζίνας. Σε κάθε περίπτωση, δε συστήνεται να βαφούν τα πλακάκια δαπέδου του σαλονιού, καθώς η πίεση και ο κίνδυνος φθοράς είναι ο μέγιστος σε αυτό το χώρο.

Τι υλικά θα χρειαστούν για να γίνει η βαφή για πλακάκια;

Εκτός από το προφανές, το οποίο είναι η μπογιά για πλακάκια, υπάρχουν και άλλα απαραίτητα υλικά για να ολοκληρωθεί το τέλειο βάψιμο πλακιδίων.

Πινέλο & Ρολό βαψίματος: Για αρχή, θα χρειαστεί ένα πινέλο και ένα ρολό βαψίματος, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει επαγγελματική δουλειά, αν υπάρχει μόνο ένα από τα δύο.

Αστάρι: Πολύ σημαντική είναι η προετοιμασία των πλακιδίων, πριν γίνει η βαφή. Για την προετοιμασία, καλό είναι να γίνει μια επίστρωση με αστάρι, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει να αλλοιωθεί το χρώμα.

Προστατευτική Ταινία: Επίσης, πριν ξεκινήσει η βαφή των πλακιδίων, είναι καλό να τοποθετηθεί προστατευτική ταινία στην περίμετρο τους. Με αυτό τον τρόπο, η μπογιά δε θα ξεπεράσει το χώρο που επιθυμείς να βάψεις και το αποτέλεσμα θα είναι άψογο αισθητικά.

Προστατευτικό Βερνίκι: Κάτι ακόμα που είναι καλό να προμηθευτείς, είναι ένα προστατευτικό βερνίκι. Με αυτό, θα μπορέσει να σφραγιστεί το νέο χρώμα πλακιδίων στο μπάνιο ή την κουζίνα. Σαν αποτέλεσμα, η αντοχή του χρώματος θα είναι, σαφώς, μεγαλύτερη.

Μαρκαδόροι & Στένσιλ: Ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, ίσως χρειαστεί να προμηθευτείς και κάποιους ειδικούς μαρκαδόρους και στένσιλ, για τη διακόσμηση των πλακιδίων με περισσότερες χρωματικές λεπτομέρειες.

Διακοσμητικά Αυτοκόλλητα:Αλλά αν δε διαθέτεις το χρόνο, ή το καλλιτεχνικό ταλέντο για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, στο εμπόριο μπορούν να βρεθούν και ειδικά αυτοκόλλητα, τα οποία μπορούν να λύσουν τέτοιου είδους προβλήματα. 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

redbookmag

Ποια η διαδικασία βαψίματος πλακιδίων;

Αν πρόκειται να προχωρήσεις μόνος/ -η σου στη διαδικασία βαψίματος των πλακιδίων, καλό είναι να έχεις ασχοληθεί ξανά με τον ελαιοχρωματισμό, για να μη νιώθεις την ανασφάλεια της πιθανότητας αποτυχίας του εγχειρήματος. Η διαδικασία βαψίματος πλακιδίων είτε πρόκειται για κεραμικά πλακάκια, είτε για πορσελάνινα, ξεκινά από την προετοιμασία της επιφάνειας.

Βήμα 1ο: Τοποθέτηση προστατευτικής ταινίας

Το πρώτο βήμα είναι η τοποθέτηση προστατευτικής ταινίας γύρω από την επιφάνεια που πρόκειται να βαφεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεφύγει η μπογιά στον τοίχο, ή στους αρμούς, αν θέλουμε να κρατήσουμε το χρώμα τους ως έχει. Η προστατευτική ταινία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια για αποφυγή λαθών που μπορούν να κοστίσουν αρκετά.

Βήμα 2ο: Πέρασμα με αστάρι

Το δεύτερο βήμα είναι η επάλειψη των πλακιδίων με αστάρι. Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο για να “καθίσει” ομοιόμορφα στην επιφάνεια η βαφή για πλακάκια. Αν αγνοηθεί, είναι πιθανό να παρατηρήσεις ότι το χρώμα για πλακάκια δεν απλώνεται ομοιόμορφα, αλλά φαίνεται πρόχειρο και κακής ποιότητας.

drivenbydecor

Βήμα 3ο: Βάψιμο με χρώμα

Το τρίτο βήμα είναι το πέρασμα με βαφή για πλακάκια. Η βαφή αυτή είναι ειδική και μπορείς να την αναζητήσεις σε χρωματοπωλεία. Με ένα ρολό βαφής μπορείς να περάσεις τις μεγάλες επιφάνειες γρήγορα και εύκολα, ενώ ένα πινέλο μπορεί να ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες για ένα άψογο αποτέλεσμα.

Βήμα 4ο: Σφράγισμα με προστατευτικό βερνίκι

Το τέταρτο βήμα είναι η επάλειψη των πλακιδίων με προστατευτικό βερνίκι. Το βερνίκι χρησιμοποιείται για έναν και βασικό λόγο, ο οποίος είναι ότι η βαφή πλακιδίων πρέπει να σφραγιστεί για να αντέξει για πολλά χρόνια. Συνεπώς, δε συστήνεται να προσπεραστεί, γιατί χωρίς αυτό, ίσως η μπογιά να μην αντέξει για πολύ.

Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να τα αναλάβει για σένα ένας επαγγελματίας ελαιοχρωματιστής, γλυτώνοντας σε από πολύ κόπο. Χάρη στην εμπειρία και την εξειδίκευση του, θα ολοκληρώσει τη βαφή των πλακιδίων τοίχου, ή δαπέδου άμεσα και με σίγουρα επιτυχημένο αποτέλεσμα.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ποια σημεία πρέπει να προσέξεις ιδιαιτέρως κατά το βάψιμο πλακιδίων;

Πέρα από τα βασικά βήματα της διαδικασίας βαφής πλακιδίων, υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που χρειάζονται προσοχή. Τα σημεία αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, ώστε να έχεις ένα άψογο αποτέλεσμα με διάρκεια και αντοχή. Ποια είναι αυτά;

Η σειρά εκτέλεσης των εργασιών

Αρχικά, θα πρέπει να προσεχθεί η σειρά με την οποία εκτελούνται οι εργασίες. Κάθε βήμα που αναφέρεται είναι προαπαιτούμενο για να πετύχει το επόμενο. Συνεπώς, δε μπορείς να απλώσεις το αστάρι, αφού βάψεις με χρώμα τα πλακάκια τοίχου, ή δαπέδου. Επίσης, δεν έχει νόημα να βερνικώσεις τα πλακάκια, πριν βαφούν.

Καθαρισμός πλακιδίων και αρμών

Κάτι που είναι καλό να γνωρίζεις για τη σωστή προετοιμασία βαφής πλακιδίων, είναι πως ξεκινά με έναν καλό καθαρισμό. Το αποτέλεσμα της βαφής θα είναι επαγγελματικό, αν έχει προηγηθεί καθαρισμός των πλακιδίων και των αρμών με απλά καθαριστικά και τρίψιμο. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνεται πριν απλωθεί το αστάρι.

Στέγνωμα & Σταθεροποίηση υλικών

Αλλά το πιο σημαντικό σημείο προσοχής είναι πως πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει κάθε στρώση που περνάς, πριν προχωρήσεις στην επόμενη. Συνεπώς, θα πρέπει να στεγνώσουν τα πλακάκια μετά τον καθαρισμό, για να απλώσεις το αστάρι.

Ομοίως, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το αστάρι, πριν βάψεις τα πλακάκια με χρώμα. Και το χρώμα, με τη σειρά του, θα πρέπει να στεγνώσει, πριν ζωγραφίσεις σχέδια πάνω του, αλλά και τα σχέδια θα πρέπει να στεγνώσουν, πριν περάσεις την επιφάνεια με βερνίκι.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η τιμή για βαφή πλακιδίων;

Ο πιο βασικός παράγοντας που καθορίζει την τιμή, είναι η επιλογή του αν θα πραγματοποιήσεις την εργασία μόνος/ -η σου ή θα καλέσεις έναν επαγγελματία ελαιοχρωματιστή. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στο να αναζητήσεις τα απαραίτητα σύνεργα και υλικά για βαφή πλακιδίων και έπειτα να προμηθευτείς με αυτά. Οι τιμές για τα απαραίτητα σύνεργα ποικίλουν, ανάλογα με την πηγή αγοράς.

Δε συστήνεται να προτιμήσεις τα πιο οικονομικά υλικά της αγοράς, καθώς πολλές φορές υπόσχονται επιδόσεις που δε μπορούν να πετύχουν. Σαν αποτέλεσμα, το χρώμα πλακιδίων ενδέχεται να μην είναι το ιδανικό, ενώ η αντοχή του είναι περιορισμένη.

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 2

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Τα πιο εύκολα και αφράτα πτι φουρ (Συνταγή του παππού). Συνταγή και Βίντεο!

Πόσα χρήματα ρίχνουν κάθε χρόνο στην Fontana di Trevi;