in , , ,

Πως αποφλοιώνουμε ντομάτες, κρεμμύδια και σκόρδα

Όχι, δεν παίρνουμε το μαχαίρι για να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες, όσο ταλέντο κι αν έχουμε στον χειρισμό των φρούτων.



(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Γιατί χρειαζόμαστε αποφλοιωμένες ντομάτες; Επειδή θέλουμε την υπέροχη γεύση τους και καθαρή την ζουμερή τους υφή· χωρίς τις προσμίξεις της φλούδας που ενίοτε είναι σχετικά χοντρή και αντιληπτή στο τελικό πιάτο, ακόμη κι αν κρύβεται μέσα σε σιγομαγειρεμένη σάλτσα.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Επιπλέον, υπάρχουν συνταγές που δεν χρειάζονται ούτε την κομματιαστή υφή. Διόλου επίσης, έχουν ανάγκη τα σπόρια –χρήσιμα για φύτεμα, αν η ποικιλία σας αρέσει.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη μόνον την σάρκα του ωραιότατου φρούτου (που προβιβάστηκε σε λαχανικό προσφάτως), νέτη-σκέτη για χρήση a volonté.

Εργαλεία –ποιο μαχαίρι: Αν είστε εξοικειωμένοι με το –γενικότερης χρήσης– μαχαίρι σεφ, χρησιμοποιήστε το στο κόψιμο-φιλετάρισμα. Στην αποφλοίωση είναι βολικότερο το μικρό (7.5-9 εκατ.) ομώνυμο βοηθητικό μαχαίρι αποφλοίωσης, οδοντωτό ή μη.

Κρεμμύδια και σκόρδα: Ξεφλουδίζονται εύκολα με την ίδια μέθοδο. Ο τρόπος είναι ιδιαίτερα βολικός στην περίπτωση των μικρών κρεμμυδιών του στιφάδου. Σας γλυτώνει επίσης από το «συναρπαστικό» αρωμάτισμα των χεριών, αν δεν συνηθίζετε τα γάντια.


Βήμα-βήμα: Πως αποφλοιώνουμε ντομάτες, κρεμμύδια και σκόρδα
1. Ανάλογα με την ποσότητα χρησιμοποιούμε κατσαρόλι ή κατσαρόλα με αρκετό νερό σε σημείο βρασμού. Για μερικές σκελίδες σκόρδου αρκεί και μπρίκι.

2. Οι ντομάτες, τα κρεμμύδια και οι σκελίδες σκόρδου βαπτίζονται στο βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Εν συνεχεία βγαίνουν απ’ το νερό με τη βοήθεια λαβίδας ή τρυπητής κουτάλας -γιατί, προσοχή, προφανώς ζεματάνε· και κάθονται πάνω στην επιφάνεια κοπής για τουλάχιστον μισό με 1 λεπτό πριν τις πιάσουμε με το χέρι, ειδικά αν δεν φοράμε γάντια. Εναλλακτικά, βάζουμε μέσα σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, κατεβάζοντας ακαριαία την θερμοκρασία τους.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

3. Με το μαχαιράκι χαράσσουμε τις ντομάτες γύρω από το κέντρο και αφαιρούμε τη φλούδα. Το ξεφλούδισμα είναι τόσο εύκολο που γίνεται με τα δάχτυλα. Πολλοί προτιμούν να χαράσσουν από πριν ελαφρά τις ντομάτες στη βάση ή στο κεντρικό σημείο που συνδέονται με το τσαμπί, το οποίο μάλιστα αφαιρούν πριν το βούτηγμα στο καυτό νερό. Είτε το κάνετε είτε όχι, οι ντομάτες θα αποφλοιωθούν εξίσου εύκολα. Προσωπικά, προτιμώ να μην είναι τρυπημένες γι’ αυτά τα 30 δευτερόλεπτα, για να μην έρχεται σε επαφή το νερό με το εσωτερικό τους.

4. Αν πρόκειται να αποφλοιώσετε πολλά κρεμμύδια π.χ. για στιφάδο, ρίξτε τα στο νερό που βράζει, τμηματικά ανά 5-10 (ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους), ώστε να μην πέσει και η θερμοκρασία του. Αφαιρέστε κόβοντας το ένα άκρο τους, σπρώξτε τη φλούδα να μαζευτεί στο άλλο άκρο και κόψτε την. Έτσι θα έχετε ένα τέλεια καθαρισμένο κρεμμύδι χωρίς να φαίνεται ούτε αμυχή.

Πως φιλετάρουμε τις ντομάτες
Έχοντάς τες καθαρισμένες, με το μικρό μαχαίρι κόβουμε κάθετα προς τη βάση 3-4 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος της ντομάτας) και αφαιρούμε πλέον εύκολα τα σπόρια. Από το εναπομείναν κεντρικό τμήμα κόβουμε και την επαφή με τον μίσχο, που είναι σκληρή. Η χρήση της, στη συνέχεια, καθορίζει αν θα κοπεί περεταίρω και πως.

Τέλος, εννοείται αλλά το γράφω: Αν έχετε μια συνταγή που χρειάζεται και τα τρία υλικά, χρησιμοποιήστε την κατσαρόλα και βάλτε τα να κολυμπήσουν παρέα. Έτσι, θα έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα στον λιγότερο χρόνο, με περιορισμένα τα δάκρυα και τα έντονα αρώματα ?
via pandespani

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Πως θα αποξηλώσετε – αποσυναρμολογήσετε μία ξύλινη παλέτα – Βίντεο

11 εξωφρενικές ιδέες που έκαναν εκατομμυριούχους αυτούς που τις σκέφτηκαν