in , ,

Μετά τα καλαμάκια, τίτλοι τέλους, για πλαστικά μαχαιροπίρουνα, μπατονέτες και μπουκάλια μιας χρήσης!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτούν τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, οι  μπατονέτες αλλά και τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’επέκτασιν και στην Ελλάδα


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η Επιτροπή δήλωσε ότι 500.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων από την ΕΕ καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα.

EU_Commission
Πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες είναι μερικά από τα προϊόντα που αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων και συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας και στον οργανισμό μας χωρίς να είναι ακόμα γνωστές οι συνέπειες στην υγεία μας.
Για προϊόντα που δεν υπάρχουν εναλλακτικές τους τότε θα γίνει προσπάθεια για μειώση της χρήσης τους και υποχρέωση των κατασκευαστών τους για τη διαχείρηση των αποβλήτων.
Η Επιτροπή σημείωσε ότι, από τη στιγμή που θεσπίστηκαν οι νέοι κανόνες για τις πλαστικές σακούλες το 2015, το 72% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι έχουν μειώσει τη χρήση τους.
Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν:

Απαγόρευση σε ορισμένα προϊόντα: Όταν υπάρχουν εύκολα διαθέσιμα εναλλακτικά και προσιτά σε τιμές, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορευτούν από την αγορά. Η απαγόρευση θα ισχύει για τις μπατονέτες, τα μαχαιροπήρουνα, τα πιάτα, τα καλαμάκια, τους αναδευτήρες για το ποτό και τα πλαστικά στήριξης μπαλονιών, τα οποία θα πρέπει να κατασκευαστούν αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά. 
Τα πλαστικά δοχεία ποτών/αναψυκτικών μίας χρήσης που κατασκευάζονται θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην αγορά μόνο εάν τα καπάκια τους δεν αποσπώνται.
Στόχοι μείωσης της κατανάλωσης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών. Θα το πράξουν καθορίζοντας εθνικούς στόχους μείωσης, διαθέτοντας εναλλακτικά προϊόντα στο σημείο πώλησης ή εξασφαλίζοντας ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα επιβαρύνονται από τέλος.
Υποχρεώσεις για τους κατασκευαστές: Οι κατασκευαστές θα έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στην κάλυψη των δαπανών διαχείρισης αποβλήτων και καθαρισμού, καθώς και μέτρων ευαισθητοποίησης για τα δοχεία τροφίμων, τα πακέτα και τα περιτυλίγματα (όπως για πατατάκια και γλυκά), τα δοχεία και τα κύπελλα ποτών, τα προϊόντα καπνού με φίλτρα όπως τσιγάρα, υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια και ελαφριές πλαστικές σακούλες.

Η βιομηχανία θα λάβει επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα αυτά.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Στόχοι συλλογής: Τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να συλλέξουν το 90% των μπουκαλιών πλαστικών ποτών μίας χρήσης μέχρι το 2025, για παράδειγμα μέσω συστημάτων επιστροφής.

Απαιτήσεις επισήμανσης: Ορισμένα προϊόντα απαιτούν σαφή και τυποποιημένη επισήμανση, η οποία υποδεικνύει τον τρόπο διάθεσης των αποβλήτων, τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος και την παρουσία πλαστικών υλών στα προϊόντα. Αυτό ισχύει για τις σερβιέτες, τα υγρά μαντηλάκια και τα μπαλόνια.

Μέτρα ευαισθητοποίησης: Τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της σπατάλης πλαστικών και αλιευτικών εργαλείων μιας χρήσεως, καθώς και σχετικά με τα διαθέσιμα συστήματα επαναχρησιμοποίησης και τις επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για όλα αυτά τα προϊόντα.

Όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου των απορριμμάτων στις παραλίες, η Επιτροπή στοχεύει να ολοκληρώσει το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής με συστήματα ευθύνης των κατασκευαστών για αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστικό.

Οι κατασκευαστές πλαστικών αλιευτικών εργαλείων θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος συλλογής αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής και τη μεταφορά και επεξεργασία τους. Θα καλύψουν επίσης το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης. Λεπτομέρειες σχετικά με τους νέους κανόνες για τα αλιευτικά εργαλεία διατίθενται εδώ.

Shutterstock/Rich Carey
Οι προτάσεις της Επιτροπής θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προς έγκριση. 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η Επιτροπή θα δρομολογήσει επίσης μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε όλη την ΕΕ, η οποία θα δώσει το προβάδισμα στις επιλογές των καταναλωτών και θα τονίσει τον ρόλο των ανθρώπων στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και των απορριμμάτων.

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

13 Χρήσιμα Κόλπα Καθαριότητας που πρέπει να Ξέρετε

Όταν δεν υπάρχει άλλη λύση υπάρχουν οι πατέντες