in , , ,

Πως να φτιάξετε μια υπέροχη κούκλα Πινόκιο Tilda – Οδηγίες + Πατρόν.

Οι χειροποίητες κούκλες είναι απο τα πιο όμορφα πράγματα που μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας ή να προσφέρουμε σαν δώρο στους αγαπημένους μας, είτε είναι παιδιά είτε ενήλικες. Βλέπετε οι κούκλες Tilda είναι πολύ διαδεδομένες ειδικά στο εξωτερικό και πολύ μα πολύ αγαπημένες. Τι είναι τώρα θα μου πείτε οι κούκλες tilda. Είναι χειροποίητες κούκλες και κάθε μία είναι ξεχωριστή στο σχέδιο και στο πατρόν της, γι’αυτό κιόλας οι τιμές τους κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό τους είναι η ψιλόλιγνη φιγούρα τους, τα λεπτά άκρα και το μικρό κεφάλι. Κάθε δημιουργός έχει συνήθως τα δικά του πατρόν και φυσικά είναι πολύ δύσκολο να τα βρείτε. Παρακάτω θα δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μια τέτιου είδους κούκλα και μάλιστα τον γνωστό σε όλους μας Πινόκιο!

Θα χρειαστείτε:
Σχέδια για τον Πινόκιο – τα πατρόν θα τα βρείτε ακριβώς παρακάτω.
Ύφασμα για το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια.
Ύφασμα για το σώμα, τα χέρια και κολάρο – καλή επιλογή για το σώμα είναι το ζέρσεϊ.
Λεπτό ύφασμα για τις μπότες
Ύφασμα για καπέλο και για την καρδιά
Ύφασμα για το άνω μέρος στις μπότες
Ύφασμα για το παντελόνι
Μαύρο χρώμα υφασμάτων για τα μαλλιά
Γέμισμα
4 κουμπιά
Νήμα για κέντημα

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

 Ενώστε τα διάφορα κομμάτια: το σώμα με το κεφάλι, τα χέρια με τις παλάμες και τα πόδια με τις μπότες. Ράψτε τα υφάσματα μαζί, κόψτε τυχόν περίσσεια και αφήστε ένα μικρό περιθώριο δίπλα στις ραφές.


Στη συνέχεια, διπλώστε το ύφασμα στη μέση φροντίζοντας ώστε οι ραφές να είναι ευθυγραμμισμένες πριν μαρκάρετε τα σχέδια πάνω του.

Αρχίστε να ράβετε το σώμα από τη μια άκρη καταλήγοντας στην άλλη. Οι διακεκομμένες γραμμές δεν πρέπει να ραφτούν.

Αφήστε ένα μικρό άνοιγμα  στη βάση του σώματος όπως δείχνει στην παρακάτω εικόνα το ψαλίδι, ώστε να μπει αργότερα το γέμισμα.

Καρφιτσώστε το ύφασμα στα άκρα της βάσης, ευθυγραμμίζοντας τις ραφές των πλευρών .

Ράψτε και κόψτε την περίσσεια υφάσματος.

Κρατήστε τις γωνίες κλειστές.

Έτσι είναι η βάση με ραμμένες τις πλευρές.

Καρφιτσώστε το άνοιγμα στην κορυφή του κεφαλιού και ράψτε από το ένα άκρο στο άλλο.

Αφού ράψετε όλα τα κομμάτια, κόψτε τυχόν περίσσεια υφάσματος αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο. Σχηματίστε τα στρογγυλεμένα τμήματα για να μην τραβηχτεί το ύφασμα (να είστε προσεκτικοί για να μην κόψετε τις ραφές).

Για να γεμίσετε τα πόδια και τα χεριά υπάρχουν δυο τρόποι. Είτε να ανοίξετε με ένα ψαλίδι τις γραμμές όπως φαίνονται στο σχέδιο είτε να αφήσετε ένα μικρό άνοιγμα στη ραφή, όπως υποδεικνύεται από το ψαλίδι).

Σιδερώστε τα κομμάτια και σχεδιάστε το περίγραμμα των μαλλιών.

Ξεκινήστε να γεμίζετε το σώμα αρχίζοντας από τη μύτη. Θα χρειαστείτε ένα αντικείμενο που να σπρώχνει το γέμισμα στην άκρες (π.χ. ένα κινέζικο ξυλάκι). Όταν ολοκληρώσετε το σώμα. ράψτε το άνοιγμα.

Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό πινέλο για να βάψετε τα μαλλιά.

Γεμίστε τα χέρια και ράψτε το άνοιγμα πολύ καλά. Δεδομένου ότι το τμήμα αυτό δεν θα είναι ορατό  δεν θα χρειαστεί να κρύψετε τη ραφή.

Γεμίστε τα πόδια αρχίζοντας από τη μπότα και φτάνοντας μέχρι το πόδι. Όταν είστε στα μισά του ποδιού, ράψτε το ώστε να μπορούν να λυγίζουν τα γόνατα όταν η κούκλα κάθεται.

Γεμίστε τα πόδια και κλείστε το άνοιγμα.

Ράψτε τα πόδια και τα χέρια στο σώμα του Πινόκιο. Χρησιμοποιήστε ραφή σε σχήμα Χ ώστε να προσδώσετε κινητικότητα στα μέλη και να μπορεί η κούκλα να κάθεται. Θα χρειαστείτε μια μεγάλη βελόνα για να ράψετε ταυτόχρονα και τα δύο χέρια και τα δύο πόδια στο σώμα.

Διπλώστε το ύφασμα του σορτς και μαρκάρετε το σχέδιο πάνω του. Επαναλάβετε ώστε να έχετε τα δύο σκέλη του σορτς.

Κόψτε τα κομμάτια, βάλτε τα μαζί ώστε οι καλές πλευρές να κοιτιούνται και ράψτε τις φαρδύτερες άκρες.

Κάντε μια ραφή στη μέση για να φτιάξετε τα πατζάκια και ράψτε τις μικρότερες πλευρές (καβάλο).

Κόψτε την περίσσεια υφάσματος και σχηματίστε τα στρογγυλεμένα τμήματα (προσέξτε μην κόψετε τις ραφές).

Γυρίστε το σορτς το μέσα έξω, σιδερώστε και κάντε ένα μικρό στρίφωμα. Με ένα κόκκινο νήμα στολίστε το στρίφωμα.

Ράψτε μια μικρή ζώνη στο σορτς.

Βάλτε το σορτς στον Πινόκιο. Καθορίστε το επιθυμητό ύψος ευθυγραμμίζοντας  τη ραφή του σορτς με τη ραφή του σώματος και στερεώστε με μια καρφίτσα. Με αυτό τον τρόπο το σορτς δεν μπει στραβά.  Φτιάξτε μερικές πτυχώσεις για να ρυθμίσετε τη μέση του σορτς, δύο μπροστά και δύο πίσω. Στη συνέχεια, ράψτε το σορτς στο σώμα ράβοντας λίγο παραπάνω στα σημεία των πτυχώσεων.

Για τις τιράντες χρησιμοποιήστε δύο λωρίδες υφάσματος. Μετρήστε την απόσταση από τη μέση στο πίσω μέρος του σορτς μέχρι της μέση στο εμπρόσθιο μέρος, προσθέστε περίπου 2 εκατοστά για τις ραφές και κόψτε το ύφασμα.

Για να σχηματίσετε τις τιράντες, γυρίστε το ύφασμα ανάποδα και διπλώστε τις πλευρές προς τα μέσα, ενώνοντας τις στο κέντρο της τιράντας και σιδερώστε.

Στη συνέχεια λυγίστε λίγο τα άκρα και σιδερώστε ξανά.

Διπλώστε πάλι στη μέση (προς την κατεύθυνση του μήκους) και σιδερώστε ξανά.

Για την μικρή λωρίδα στις τιράντες, κόψτε ένα ύφασμα με το ίδιο πλάτος των τιραντών  αλλά μόνο 6 εκατοστά σε μήκος. Για να το σχήμα κάνετε την ίδια διαδικασία με τις τιράντες. Στη συνέχεια, ράψτε την στη μέση.

Στη συνέχεια, στερεώστε τις τιράντες στο σορτς με καρφίτσες και ράψτε τη μικρή λωρίδα στο ύψος όπου θέλετε. Ράψτε τις τιράντες κλείνοντας τις πλευρές.Συνδέστε τις τιράντες στα σορτς ράβοντας μερικά κουμπιά.

Διπλώστε στη μέση και από την ανάποδη το ύφασμα για το καπέλο και την καρδιά , μαρκάρετε τα σχέδια και κόψτε τα. Κόψτε την περίσσεια υφάσματος και σχηματίστε τα στρογγυλεμένα τμήματα.

Ράψτε όλη την καρδιά και ανοίξτε μια οπή για το γέμισμα. Γυρίστε την από την καλή.

Ράψτε το καπέλο και αφήστε στη βάση άνοιγμα.

Διπλώστε τη βάση στο καπέλο όπως υποδεικνύεται από την οδοντογλυφίδα (εικόνα παρακάτω).

Στη συνέχεια, διπλώστε προς τα έξω.

Γεμίστε την καρδιά, κλείστε το άνοιγμα και ράψτε την στην τιράντα.

Για τις άκρες στις μπότες κόψτε δύο λωρίδες μήκους περίπου 8 εκατοστών και  πλάτους 4 (μετρήστε το πόδι του Πινόκιο και προσθέστε 1 έως 2 εκ.). Λυγίστε λίγο τις 4 πλευρές, διπλώστε στη μέση, βάλτε στην κορυφή της μπότας και ράψτε στο πίσω μέρος του ποδιού.

Για το γιακά κόψτε μια λωρίδα υφάσματος μήκους 30 εκ. και πλάτους 10. Με την ανάποδη  προς τα πάνω, διπλώστε περίπου 0,5 εκ. από κάθε πλευρά (μικρότερες πλευρές).

Διπλώστε στη μέση κατά μήκος, ράψτε από άκρη σε άκρη, κόψτε την περίσσεια υφάσματος και γυρίστε από την καλή.

Περάστε κλωστή κατά μήκος της  προηγούμενης ραφής και τραβήξτε για να κάνετε σούρα.

Τοποθετήστε το γιακά στο λαιμό  και ράψτε το σε μερικά σημεία στα άκρα.

Ενώστε τα δύο άκρα του γιακά.

Κάντε μια διακοσμητική ραφή γύρω από τη γραμμή των μαλλιών. Περάστε τη βελόνα από την κορυφή του κεφαλιού, έτσι ώστε ο τελικός κόμπος να καλύπτεται από το καπέλο.

Τέλος, βάλτε το καπέλο στο κεφάλι. Μπορείτε να βάλετε γέμισμα για να δώσετε όγκο. Κρατήστε το καπέλο με μερικές καρφίτσες και ράψτε γύρω γύρω.

Ζωγραφίστε τα μάτια με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο ή βαφή για υφάσματα. Για να είναι ευθυγραμμισμένα, μαρκάρετε τα σημεία με 2 καρφίτσες και χρωματίστε τα.

Τέλος, προσθέστε χρώμα στα μάγουλα με λίγο ρουζ.

Και ο μικρός Πινόκιο είναι έτοιμος!

fotos via miquinhasecia, etsy

Δείτε επίσης – Πώς να φτιάξουμε μια φανταστική υφασμάτινη κούκλα στολίδι! Οδηγίες Βήμα Βήμα + Πατρόν.

Δείτε επίσης – Πώς να φτιάξετε υπέροχες κούκλες απο σύρμα, ύφασμα και νήμα!

Δείτε επίσης – Πώς να φτιάξετε μια πανεμορφή κούκλα από κάλτσες!

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

10 Μαγικά Παιδικά Δωμάτια

Πώς να φτιάξουμε Χριστουγεννιάτικο Φωτεινό Χωριό απο χαρτί! Εκτυπώσιμο σχέδιο + Οδηγίες