in , , ,

Πώς να βάψετε και να κερώσετε με τον σωστό τρόπο! Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός.

Η φίλη της σελίδας Έλσα Κόππαση απο το anniesloan.gr και το wood-picker μας χαρίζει έναν πολύ πολύ χρήσιμο και επιγραμματικό οδηγό για όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τα χρώματα κιμωλίαςchalk paint –  και τις τεχνικές σωστού βαψίματος και σωστού κερώματος.
Η Έλσα είναι απο τις πλέον ειδικές ως προς την τεχνική και τον τρόπο για να επιτύχουμε το σωστό αποτέλεσμα το οποίο όμως θα κρατήσει στο χρόνο και θα είναι ανθεκτικό και μάλιστα με την υπογράφη Annie Sloan!

Οι οδηγίες αναρτήθηκαν στην ομάδα της σελίδας μας και ευχαριστούμε πολύ την Έλσα για το χρόνο της να μας προσφέρει αυτό το άρθρο αλλά και να απαντήσει με υπομονή σε όσες ερωτήσεις έκαναν τα μέλη μας.
Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε μερικές χρήσιμες ερωταπαντήσεις.

Γράφει η Έλσα Κόππαση.
Αποφάσισα να σας γράψω ένα άρθρο με όλες τις λεπτομέρειες για το χρώμα κιμωλίας για να μην ταλαιπωρείστε. Επειδή σίγουρα κάτι θα ξεχάσω , είμαι πάντα στην διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Λοιπόν
Το χρώμα κιμωλίας ή επι το σωστότερον Chalk Paint είναι χρώμα υδατοδιαλυτό που εφαρμόζετε χωρίς καμία προετοιμασία. ΟΥΤΕ ΤΡΙΨΙΜΟ ΟΥΤΕ ΑΣΤΑΡΙ.
Είναι εφεύρεση της Annie Sloan – πλήρως οικολογικό , μηδέν πτητικά , μηδέν μόλυβδος , ασφαλές και για βρεφικές κούνιες – αλλά κυκλοφορούν πολλοί μιμητές με ότι αυτό σημαίνει. Αν σας πουν ότι θέλει προεργασία το χρώμα που θα πάρετε δεν είναι κιμωλία. Σας γράφω τις οδηγίες για το χρώμα το αυθεντικό που γνωρίζω καλά και χρησιμοποιώ χρόνια.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Εφαρμόζεται με πινέλο αφού ανακατευτεί καλά . Συνήθως με ένα χέρι είναι εντάξει αν και κάποια χρώματα χρειάζονται 2 χέρια . Βάφουμε προς μια κατεύθυνση και όχι πέρα δώθε γιατί το χρώμα κιμωλίας στεγνώνει γρήγορα και αν πάτε πάνω κάτω κάνει γρομπαλάκια.

Δεν βάζουμε νερό στον τενεκέ μας αλλά βρέχουμε ελαφρά το πινέλο μας ώστε να ρέει. Μην αλλοιώνετε το χρώμα με νερό.

Αφού στεγνώσει , στεγνώνει σε μισή ώρα , παίρνετε κερί διάφανο (clear wax) και περνάτε την επιφάνεια απαλά ή με πινέλο με φυσική τρίχα ή με πανί βαμβακερό. Κάντε το καλύτερα κομμάτι κομμάτι γιατί και το κερί στεγνώνει γρήγορα. Η ποσότητα του κεριού που βάζετε πρέπει να είναι μικρή – όση υδατική βάζουμε στο πρόσωπο λέει η Annie – μόλις το βάλετε σκουπίστε το περίσσευμα με ένα καθαρό βαμβακερό πανί που να μην βγάζει τρίχες. Το αποτέλεσμα θα είναι σαν βελούδο.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

SOS: Το κερί θέλει τον χρόνο του να θεραπευτεί. Περίπου 15 μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα έπιπλά σας αλλά θέλει λίγο προσοχή στις γρατζουνιές. Μετά από αυτό το διάστημα είναι ανθεκτικό και γερό σαν ταύρος. Το κερί είναι αδιάβροχο και το αρχαιότερο μονωτικό.

ΠΑΤΙΝΕΣ 
Αν θέλετε να κάνετε παλαιώσεις υπάρχουν τα κεριά πατίνας (dark, white black) που μπαίνουν πάντα πάνω απ το διάφανο κερί (clear). Μπορείτε επίσης αν έχετε ένα ωραίο ξύλο από κάτω να γυαλοχάρταρετε απαλά με ψιλό γυαλόχαρτο και να φανερώσετε λίγο απ το παλιό ξύλο.

ΜΕΛΑΜΙΝΕΣ – ΛΑΚΑ _ ΙΚΕΑ
Αυτά τα “ξύλα” είναι ιδιαίτερα . Δεν τρίβονται έτσι κι αλλιώς και δεν έχουν καμμία πρόσφυση. Αυτό που θα κάνετε είναι να βάψετε ένα χέρι chalk paint και μετά αφού στεγνώσει πολύ καλά να περάσετε ένα χεράκι με πανί κερί διάφανο και να το σκουπίσετε απαλά. Αφήστε το το βράδυ και βάψτε ένα δεύτερο χέρι πάνω απ το κερί με chalk paint την άλλη μέρα. Βάζοντας το ενδιάμεσο κερί φτιάξατε επι της ουσίας μια πορώδη επιφάνεια και έτσι το χρώμα σας θα έχει κάπου να κολλήσει. Αφού στεγνώσει ξανακερώνετε και ξανασκουπίζετε.

ΚΟΥΖΙΝΕΣ 
Ισχύουν όσα είπαμε παραπάνω. Οι πάγκοι δεν βάφονται.

SOS – SOS – SOS
Βερνίκι νερού βάζουμε μόνο στο πάτωμα και τα σκαλιά για να μην κάνουμε τσουλίθρα με το κερί. Όλες οι άλλες επιφάνειες είναι μια χαρά με το κερί. ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ κερί και βερνίκι μαζί.
Όσα σας έγραψα εύχομαι να σας φανούν χρήσιμα και να είναι ένας καλός μπούσουλας .

Θα επιμείνω όμως ότι όσοι θέλετε να μάθετε να φτιάχνετε πολύ όμορφα πράγματα καλό είναι να κάνετε ένα τρίωρο σεμινάριο όπου σας μαθαίνουν όλες τις τεχνικές.

Το Chalk Paint βάφει γυαλί σίδερο, μάρμαρο, δέρμα, πλαστικό, ξύλο, τσιμέντο, κεραμεικ , ύφασμα, ταπετσαρία είναι κρίμα να μένετε σε πολύ βασικά πράγματα. ΚΑΙ είναι οικονομικό. Με 50 ευρώ βάφεις όλη σου την κουζίνα για παράδειγμα.

ΥΦΑΣΜΑ
Ταπετσαρισμένο , δηλαδή καναπές κλπ. 70 μέρη νερό και 30 χρώμα περνάμε ένα χέρι και το αφήνουμε όλη τη νύχτα . Την επόμενη μέρα βάζουμε 50 νερό 50 χρώμα και ξαναβάφουμε. Όταν φθάσουμε εκεί που μας αρέσει το αφήνουμε να στεγνώσει καλά 2-3 μέρες. τινάζουμε καλά και μπορούμε να κερώσουμε και η υφή θα είναι σαν δέρμα αλλά μπορούμε και να το αφήσουμε ως έχει. Δεν ξεβάφει.


ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ (βαμβακερές, λινές όχι συνθετικά) .
20 μέρη νερό 1 μέρος χρώμα . Τις βαφτίζουμε σε μια λεκάνη αφού έχουμε ανακατέψει καλά το μίγμα για ένα τέταρτο. Τις στεγνώνουμε στον ήλιο , σιδερώνουμε και τέλος.
Όλα αυτά βέβαια με καλό χρώμα ε? Μην πάρω κανέναν στον λαιμό μου. Σας είπα τι χρησιμοποιώ και έχω δοκιμάσει.
Καλά βαψίματα.

Τη φίλη Έλσα εαν δεν την πετύχετε κάπου εκεί στο κέντρο να κάνει πολύχρωμο τον κόσμο θα την βρείτε στη σελίδα της στο facebook  – wood-picker.

Πληροφορίες και νέα μπορείτε επίσης για τα χρώματα μπορείτε να βρείτε στο Annie Sloan Greece στο Facebook

Εδώ θα βρείτε μερικές πολύ χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις απο τα μέλη της ομάδας μας.

ΕΡ. – Πως καθαρίζουμε/συντηρούμε (ιδανικά) τα αντικείμενα που ειναι περασμένα με κερί;  Εχω ακούσει οτι καθε δύο χρόνια ξαναθέλουν ένα πέρασμα, ισχύει?
ΑΠ. – Καθαρίζουμε με βετέξ χωρίς χημικά και ναι καλό είναι κάθε δυο χρόνια ξαναπερνάμε για φρεσκάρισμα. Επίσης μυστικό: αν σας κάνει λαδιά καθαρίζεται με λίγο κερί

ΕΡ. – Πωλείται σε χρωματοπωλεία το χρωμα κιμωλίας;
ΑΠ. – Θα το βρείτε εδώ , www.anniesloan.gr

ΕΡ. – Για το ύφασμα θέλω κέποιες διευκρινήσεις δεν ποτίζει; Όταν κάθεσαι δεν ξεβάφει; Το ύφασμα γίνεται σκληρό;
ΑΠ. – Όχι δεν γίνεται σκληρό, αν ακολουθήσετε τις δοσολογίες που σας είπα, όχι δεν ξεβάφει.

ΕΡ. – Κάνει άραγε και για χαλιά το χρώμα κιμωλιας;;; (επειδή αναφέρεις ύφασμα)
ΑΠ. – Κάποιοι φίλοι έχουν βάψει , εγώ δεν το έχω δοκιμάσει.

ΕΡ. – Μπορώ να βάψω και πάτωμα από μωσαϊκό;
ΑΠ. –  Ναι δυο χέρια και μετά βερνίκι νερού πάλι δύο χέρια, ένα σήμερα και 24 ωρες μετά άλλο ένα.

ΕΡ. – Εγώ αν θέλω να κάνω “νερά” στο χρώμα κιμωλίας; δηλ γραμμές ελαφριές
ΑΠ. – Mπορείτε , λέγεται wash αυτή η τεχνική. αναζητείστε κάποιον εκπρόσωπο να σας μάθει όλες τις τεχνικές σε ένα τρίωρο.

EΡ. – Μπορούμε να βάψουμε και δερματίνη, έχει το προσκέφαλο του κρεβατιού μου και έχει σκάσει;
ΑΠ. – Ναι μπορείτε με τον ίδιο τρόπο που σας έγραψα παραπάνω για μελαμίνες.

ΕΡ. – Σε βέγκε έπιπλα μπορώ να το κάνω;
ΑΠ. – Ναι, ίδια διαδικασία με τη μελαμίνη

ΕΡ. – Κάνει για όλων των ειδών τα ξύλα;
ΑΠ. – Ναι

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα. Δεν είναι αποτέλεσμα διαφήμισης ή τοποθέτησης προϊόντων. 

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4.4 / 5. Αξιολογήσεις: 27

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Απαλλαγείτε από τις φακίδες και τις πανάδες, χρησιμοποιώντας αυτό το καταπληκτικό φυσικό φάρμακο

Συμβουλές και ιδέες για Καλαίσθητα Μικρά Καθιστικά